Beskæring af engletrompeter

Det er nemt at beskære en engletrompet, for den er meget villig til at skyde igen. Der er dog et par ting, som du skal være opmærksom på:

 • Er din stikling taget over eller under Y
 • Er det en kold eller varm engletrompet?

Inden du går i gang, så husk at tage handsker på. Planten er meget giftig! Selvom du ikke får symptomer med det samme, kan du på længere sigt udvikle allergier og måske sågar hjerteproblemer.

Varm eller kold plante

De varme engletrompeter vokser meget meget hurtigt, mens de kolde er forholdsvist langsomme om at vokse op. Det er derfor ikke uvæsentligt, hvis du beskærer en kold engletrompet meget. Den vil være flere år om at indhente det afklippede, og evt. vente et år eller mere yderligere, før den sætter blomster. Den vil dog blive mere fyldig, da også den sætter flere grene af at blive klippet.
Du kan læse mere om kolde engle i dette indlæg om at se forskel på varme og kolde engle.

Med mindre din kolde engel udvikler sig i en form du ikke kan lide, anbefaler jeg helt at lade være med at beskære den, før den er blevet så stor, at du ønsker at gøre den mindre. Dette kan fint gøres umiddelbart før vinteropbevaring, men også på andre tidspunkter af året, som det måtte passe dig.

Jeg har ikke voldsomt meget erfaring med kolde engletrompeter, men mener at vide, at de aldrig går i vækstfase. Kommenter meget gerne, hvis du er klog på dette område.

Hvordan ser man om planten har Y?

Når planten er ung er det meget nemt at se, om den har en enkelt eller måske nogle få stammer, der oftest er over en meter lange, hvorefter den deler sig i to, som vokser lidt og deler sig i yderligere to. Herefter kommer der sidegrenene på den fortsættende gren.

Tegningen ovenfor viser en stamme der har delt sig først en gang, og derefter en gang mere.
Delingen opstår efter vækstfasen, som du kan læse mere om her

Sidegrene virker mere vilkårlige og man kan se at den oprindelige stamme vokser videre i sin egen retning.

Når planten bliver ældre, kan det være lidt svært at se Yérne, for den bliver med årene dækket af sidegrene, der pibler frem alle vegne (med mindre den holdes opstammet og altså pilles fri for blade og småskud langs stammen).

Eksempel på plante der lige har været i vækstfase og efter sit første Y, har sat en enkelt blomst. Efter yderligere Y-deling,kommer der et væld af blomster, hvis planten trives.

OBS: Er din plante opstået ud fra frø, skal den altid igennem en vækstfase, før den sætter blomster.
Ældre planter får også ofte rodskud, det er samme historie med – vækstfase!

Værktøj til beskæring

Når man beskærer sin engletrompet, er det ikke så vigtigt hvad man bruger af saks. Mange steder anbefales det, at man bruger rent og steriliseret værktøj, så det må jeg hellere også nævne. Jeg gør det dog ikke selv. En enkelt gang har en plante haft en svampesygdom hos mig, men den var ikke beskåret, så hvor sygdommen kom fra, ved jeg ikke.
Personligt foretrækker jeg et langt “ørnenæb”, men du kan fint bruge en mindre saks hvis du ønsker – sågar en papirsaks kan gøre det, til de tynde friske grene.
Hvis du skal beskære i en meget tyk stamme, kan du også bruge en sav.

Hvor skal man klippe?

Hvis din plante har Y-delinger, så klip OVER disse! Ellers vil planten skulle igennem endnu et vækstfase, før du får blomster igen. (dette vil også resultere i en endnu højere plante, så lad være med at klippe under Y, hvis du ønsker en lav engletrompet – tag i stedet en stikling over Y, og lav en ny plante).

Vær opmærksom på, at ældre planter har sidegrene fra stammen, som også har været igennem en vækstfase, og hvis du klipper i disse, vil de skulle gennemgå en ny.
At en plante er gammel, har altså ikke noget at sige, i forhold til om den går i vækstfase igen.

Sidegrene under Y skal gennem vækstfase og danner selv Yér.

Ellers er der faktisk frit slag. Planten tåler at blive klippet helt ned til jorden, men bliver pænest hvis du klipper lidt over. Dette kan man gøre, hvis man fx gerne vil have en bredere busk.
Jeg har et par gange været ude for, at min engletrompeter fik frost og visnede helt ned. Dette har slået flere ihjel, men der er også planter som har skudt voldsomt nedefra, som var de blot blevet klippet ned. (Tip – Får din plante frost, så skynd dig at klippe den groft ned, til frisk stamme).

Engletrompeter har ofte meget synlige hvide prikker på stammen og de lidt ældre grene. Fra disse utallige prikker kan planten lave en rod, et blad og/eller sidegren, og grensætning sker ret hurtigt efter du har klippet.

Hvor meget kan man klippe?

Som tidligere skrevet, kan man klippe en varm engletrompet helt ned til roden, og den vil stadig skyde. Men den vil som sagt skulle igennem en ny vækstfase før den kan blomstre, hvis det er et stikling der oprindeligt blev taget under Y.

Mange “styner” deres engle – altså klipper al årets vækst tilbage til nummer to Y. Dette fungerer flot på engle der også er opstammet, og giver et fint kraftigt træ med årene – med en smuk tyk stamme og en “rund” krone. Du kan se markante eksempler på denne metode i Sophienholms have, ud til Bagsværd sø i Lyngby. Det er et udstillingssted, men man behøver ikke købe billet for at se haven og drivhuset.

Hvornår skal man klippe

Det har vitterlig ikke ret meget at sige, hvad tid på året man klipper.
Mange klipper groft ind til stammen, lige før vinteropbevaringen – af pladshensyn. Andre klipper når planterne er kommet ud efter vinteropbevaringen, fordi den så kommer hurtigt i gang med at vokse sig bredere.
Primært er det dog en smagssag, og du kan klippe den når som helst.

Skal man overhoved klippe?

Nej det skal man ikke. Man kan fint lade sin engletrompet vokse vildt – den vil blive en kæmpe busk, og skal til sidst flyttes med kran, hvis den da har ordentlig jord og stor nok potte, til at brede sig.
Er du nybegynder, så lad hellere din plante vokse løs og se hvad der sker.

Hvad gør man med afklippet

Du kan fint kaste afklippet på kompostbunken, eller aflevere den til kommunes haveaffaldsordning. Giften nedbrydes i naturen.

Du kan lave utallige stiklinger af afklippet. Husk dog at lægge mærke til, om du har klippet over eller under Y, så du ved om dine fremtidige stiklinger skal gennem vækstfase.
Læs mere om stiklingeformering her

5 kommentarer til “Beskæring af engletrompeter”

 1. Dorthe Pedersen

  Hej dejligt med din blog med gode informationer jeg er ikke god til det engelske

 2. Dejligt med din blog.
  Jeg er ny på området og er faktisk blevet så glad forfine 2 Trumpetblomster.
  Så nogle af de spørgsmål jeg havde, er blevet beskrevet.
  Tak.

 3. Hey, jeg har oplevet at få nogle væmmelige og meget aktive grønne lus på min plante. Jeg aner ikke hvorfra de kommer. Det er kun på englen. Ikke på fx citrontræ eller oliventræerne. Nu er de osse kommet på stillingerne. Tror I det er begyndt med jorden? Købt u pose på planteskolen. Kan næsten ikke holde lusene ud. Gode råd søges

Der er lukket for kommentarer.

Scroll to Top