Viden om engletrompeten: Brugmansia Arborea

Navnet Aborea betyder “som et træ”, men planten er en busk som dog godt kan have træform med tydelig stamme og krone. Vildtlevende kan planten blive op til 7 meter høj.

Det er vigtigt at kende denne engletrompet, for får du råd fra en som anser sig selv som garvet engletrompetdyrker, men drejer det sig om B. Arborea, så vil det altså ikke altid være råd der kan bruges til noget.

Illustrationen er Feuilléré: Stramonioides arbureum fra 1714.

Naturligt voksested

Sydamerika, Andesbjergene fra det nordlige Ecuador til det nordlige Chile. Den foretrækker en tør vokseplads højt oppe i bjergene.

Gruppe

B. Arborea tilhører den kolde gruppe engletrompeter, også kaldet montagne (bjerg) brugmansia. Som du kan se ovenfor er det da også en art som vokser i bjergene.

Kolde engle skal ikke vandes og gødes i samme omfang som de varme, og de tåler lidt mere kulde. Til gengæld vokser de langsommere.

Kolde engletrompeter skal ikke i vækstfase og B. Arborea udvikler da heller ikke et Y (link til oplysninger om vækstfase)

Det der kan forvirre det utrænede øje er, at bladene ligner dem engletrompeterne i den varme gruppe har. Men den korte blomst afslører med det samme, at her er tale om en montagen brugmansia. Tæt på, vil bladene også ofte afsløre bittesmå dun, som får dem til at virke som velour.

Kendetegn

B. Arborea er let at genkende på størrelsen af sine blomster. Den har nemlig de korteste blomster af alle arterne.
De aflange blomster med et yndefuldt buk er ca. 11 til 16 cm lange, og er hvide til cremefarvede.

Når man ser på blomsten direkte nedenfra ligner den en femstjerne, hvor spidserne er hjerteformede.

Blomsten har tydelige langsgående striber hele vejen, som ender i den yndefulde spids.

Calyx – det grønne rør som beskytter kronbladene mens den vokser frem, har kun én slids. Nogle planter af denne vildart har en kort calyx (som på billedet øverst i artiklen), men man ser dog flest med en længere som på billedet herunder. Meget tæt på kan man se små dun på calyx.

By Tom Hulse – Own work, CC BY-SA 3.0

Formering af B. Arborea

B. Arborea er som den eneste art selvbestøvende. Vær dog opmærksom på, at hybrider som er opstået via kryds med denne – vildt eller kultiveret, kan have dette kendetegn også. Så har du en selvbestøvende plante, vil den ikke nødvendigvis være en brugmansia arborea.

Netop fordi B. Arborea er selvbestøvende, er det den eneste art man bør købe som frø. Barney sælger dem billigt i Danmark, men jeg vil sige, at jeg ikke selv fik noget ud af de frø. Link: B.Arborea frø (jeg vil ikke fraråde at købe dem, da jeg var meget uøvet dengang jeg såede dem og det måske skyldes mine manglende evner, årstiden osv.). Frø der sælges på Ebay eller andre store platforme, eller sågar i vores dejlige Facebookgruppe, kan man ikke være sikker på hvad er krydset af.

Frugten er tilspidset rund, hvilket også er et tydeligt tegn på en kold engletrompet.

Det er nemt at stiklingeformere planten, eller så frøene.

Brug disse vejledninger:

En livskraftig engletrompet

B. Arborea tåler kulde og klarer mere frost end de fleste engletrompeter. Hvis kulden er for alvorlig, eller hvis den tørrer ud for længe, mister planten mange blade sammen med sine yngre, tyndere grene. Når de ugunstige miljøforhold er forbi, sender denne art ofte rodskud og fortsætter med at vokse.

Blomsternes livscyklus

En anden ting der adskiller denne engletrompet fra de fleste andre er, at den blomstrer kontinuerligt, hvor de fleste andre veksler mellem hvile- og blomstringsperioder.

Blomsternes enkelte levetid er dog kort. Typisk få dage.

Forvekslingsmuligheder

Blomsten forveksles mest ofte med B. Aurea, men har man de to ved siden af hinanden, er der intet at tage fejl af.

Opsummering

  • kort blomst
  • altid hvid til cremehvid
  • små dun på blade og calyx
  • calyx har kun én slids
  • stribet struktur i blomsten
  • rund tilspidset frugt
  • kontinuerlig blomstring
  • selvbestøvende
  • skal ikke i vækstfase
Scroll to Top