Brugmansia botanik, dyrkning og oprindelse

Brugmansia, der på dansk kaldes engletrompet, findes i et utal af hybrider, men alle stammer faktisk fra bare seks vilde arter og en krydsning, som alle er opstået i Sydamerika.
En af de særlige ting ved planten er, at den har to forskellige grupper som er tilpasset to forskellige klimaer. Vi kalder dem på dansk kolde og varme. Derom kan du læse i mit indlæg om forskellen på de to og hvordan de skal passes.

At en engletrompet er kold, betyder bestemt ikke at den kan overleve i vores klima om vinteren. For os vil den altid være en sommerplante, der skal overvintre indendørs. Da planterne kan blive meget store, er det altså et en ting man skal have overvejet før man anskaffer sig planterne.

Navnene på de oprindelige arter

  • Brugmansia arborea
  • Brugmansia aurea
  • Brugmansia Insignis
  • Brugmansia sanguinea
  • Brugmansia suaveolens
  • Brugmansia versicolor
  • Brugmansia vulcanicola

Naturlige voksesteder

Bortset fra Brugmansia suaveolens som vokser i det nordlige Brasilien, så er de naturlige voksesteder placeret mellem Colombia i nord og ned til det nordligste Chile.

Mange tror fejlagtigt, at Spanien er et naturligt levested for engletrompeterne, fordi man så ofte ser dem og så mange har en aflægger med hjem i tasken efter ferien.

Udbredelse i Danmark

Ind til for måske ti år siden, var det ganske svært at komme i besiddelse af engletrompeter, men i dag er det en helt anden historie. Hvert forår har fx Lidl, Bilka og Aldi ofte stiklinger med rod til salg, som regel navngivet med de vilde arters navne, eller blot kaldet Brugmansia eller Engletrompet. Det er dog hybrider og det er umuligt at finde den rigtige, da den formodentlig ikke er godkendt. Se mere om navngivning her.

Du kan også gå på planteskoler og i nogle blomsterbutikker og købe, rivende dyre hybrider. Her kan man risikere fx at komme hjem med en helt anden type plante, nemlig den etårige Pigæble (Datura), der lystigt kaldes Engletrompet, uden dog at være det. Min erfaring er, at man oftest ikke har den specialviden der skal til, i ellers professionelle miljøer.

Du kan godt prøve at købe frø af Brugmansia, men min oplevelse er, at der næsten altid kommer noget andet end forventet ud af frø købt på Ebay eller andre udenlandske sider. Du kan sågar købe frø til blå Brugmansia – en farve de slet ikke findes i.
Køber du frø i øvrigt, skal du vide at man ikke kan navngive dem med sikkerhed, og du vil derfor med en enkelt udtagelse være sikker på at blive snydt. En hybrid med godkendt navn er altid en stikling. Læs mere om frøformering her

Den bedste metode jeg kender til at skaffe gode planter er, at melde sig ind i vores Facebookgruppe og bytte stiklinger med de andre, eller køb når nogen har stiklinger til salg. Du kan komme direkte til gruppen via dette link
I gruppen deles også erfaringer med gode udenlandske forhandlere, som sender levedygtige og navngivne hybrider med garanti.

Brugmansia er en busk

Brugmansia kan på deres naturlige levesteder blive op til 7 meter høje og udvikler sig til enorme buske. I vores klima bliver de sjældent over 3 meter og man vil opleve at en aflægger taget under Y-et, de første år vil have en trælignende form, som man kan bevare ved at fjerne siddeskud.
Læs mere om formering af planterne her
Læs mere om hvorfor det er vigtigt om en stikling tages over eller Y her

Den bedste jord til Engletrompeter

En meget næringsrig jord er det der skal til for at få planterne til at blomstre. Og der skal tilføres næring, meget!
Jeg bruger selv oftest plantesække, da jeg tilhører den gruppe som mener at store potter er en del af vejen til frodige planter og derfor har brug for en del jord. Planterne vil hurtigt fylde hele potten ud med rødder, men mens den vokser, er det en god idé at potte den om flere gange, så den ikke drukner i jord.

Når planten er ovre sin vækstfase, hvis den skal igennem en sådan, og er godt etableret, kan den sættes ud i havejorden. For at få den nemt ind når kulden kommer, er det dog et besvær som kan nedsættes, hvis man graver den ned i jorden i en stor spand eller balje. I løbet af sommeren vil planten nemlig have etableret et stort rodnet, som gør det svært at få den op igen.

Vand!

I sommerhalvåret skal der vandes, og der skal vandes meget. Dette er sammen med næring afgørende for, om planten får mange eller få blomster. 20 liter vand om dagen er ikke overdrevet for en fuldvoksen plante. Her skal du dog være klar over forskellen på de kolde og varme brugmansia, da de kolde skal have mindre vand og næring for at berige os med et blomsterhav.

Fordi jeg ofte glemmer at vande, har jeg indkøbt nogle store selvvandingspotter, så jeg kan nøjes med at vande en gang eller to om ugen, afhængig af hvor varmt og solrigt det er.

Sol og vind

Engletrompeter kan godt lide sol og kan klare en del varme, men den er faktisk ikke glad for for meget sol og varme. Solen kan gøre bladene helt hvide (ligesom på tomater, som den er i familie med) og varmen giver den meget hurtigt underskud af vand.

De kolde engletrompeter foretrækker det lidt køligere og gerne med skygge en stor del af dagen.

Ingen af planterne kan lide vind. De taber bladene og bliver endnu mere modtagelige overfor skadedyr og sygdomme.
Læs mere om skadedyr, mistrivsel og sygdomme her

Scroll to Top