Brugmansia i farver

Billederne i dette indlæg, kommer for størsteparten fra Kirsner-Abel En anbefalelsesværdig butik at handle engletrompeter i.

Dette indlæg skal handle om hvilke farver engletrompeter fås i. Der er nemlig nogle ret uheldige salg af fx frø til blå engletrompet.
Lad mig slå fast med det samme: Brugmansia findes ikke i blå!

Billedmanipuleret brugmansia på Amazon

Det nærmeste vi kommer blå engletrompeter, er de små agnistus, som minder meget om brugmansia, både i dyrkemetoden og tilnærmelsesvist i udseendet – Blot er blomsterne få cm store.

Blå agnistus

Blå frø fra Ebay og Amazon

På ebay og Amazon ses ofte nogle fantastiske træer med blå engletrompeter. Disse er fotomanipulerede og eksisterer ikke, eller også er der tale om andre blomster end brugmansia.
Jeg læste om en der havde købt disse frø hjem fra kina og frøene var bittesmå. Der kom noget helt andet op, måske karse. Ebay og Amazon er derfor ikke det smarteste sted at anskaffe sig frø.


Pist: Du kan ofte få frø gratis i vores Facebookgruppe

Blå brugmansia
Et typisk eksempel, på en sælger fra Kina, som reklamerer med en forvirrende blanding frø

Hvad så med lilla brugmansia?

Uanset der ofte bliver reklameret med lilla brugmansia, så er det altså ikke korrekt. Her ses et eksempel fra Amazon hvor der i virkeligheden er tale om den etårrige plante datura (som nogen dog har held med at overvintre indendørs). Der er meget stor forskel på datura og brugmansia, foruden hvor gammel den bliver. Datura er fx en lav plante som sår sig selv.

Datura markedsført som brugmansia

Der findes nogle pink engletrompeter, som er så mørke i farven, at de nærmer sig lilla fx Rosa Lila

Rosa Lila

Flerfarvede brugmansia

Se nu kommer vi ind på noget sandt. Brugmansia findes i flerfarvede udgaver. Især blandt de kolde er der nogle helt fantastiske i farver som fx minder om filur-is.
Også blandt de varme vil man finde blomster, som fx har en gul eller grøn tragt med pink “trompet”.
Der er også mange sorter, som starter ud med en orangegul blomst, som så i løbet af nogle dage skifter farve til den blivende.
Det er ligeledes fascinerende med planter som samtidig har hvide, gule og lyserøde blomster, fordi blomsterne gennemgår faser af farver i deres livstid.

B. Sanguinea

Tomatrøde engletrompeter

De hvide, gule og lyserøde brugmansia er de mest almindelige, men der findes også flere knaldrøde sorter.

B. Angels Exotic

Hvid er ikke bare hvid

Indenfor de hvide brugmansia findes et væld af farver. Man kan få kridhvide og næsten helt over til beige, som dog kaldes creme. Det kan være lidt svært at afgøre, hvornår en blomst rent faktisk er gul, eller måske ligefrem svag “abrikos” – som også er en farve der findes.

B. Aborea

Gul og orange

Ofte skifter blomsterne som allerede skrevet farve, i deres almindelige udviklingscyklus. En del gule bliver derfor orange, før de visner helt.
Der findes dog også sorter, som er meget varme orange i farverne.

Angels Summer Samba

Summa summarum, brugmansia findes i mange farver, men dog kun i de røde, pink, orange, gule, abrikos og hvide nuancer – Og hverken i blå eller lilla.

Bjarnes frø sælger også ind i mellem brugmansiafrø
Scroll to Top