Engletrompet for nybegyndere – Komplet guide

Er du helt grøn indenfor engletrompet (latin: Brugmansia) og ønsker du indføring i denne skønne plante, er dette indlæg et godt sted at starte. Her får du nemlig en komplet guide til pasning af engletrompet.

Når du har læst dette indlæg, vil du være klædt på til at passe dine engletrompeter hele året.

Kolde og varme engletrompeter

Du er nødt til at vide, at der grundlæggende findes to typer engletrompeter. Den ene kalder vi varm og den anden kold. Grunden til at du skal kunne kende forskel er, at de vokser sig ret uens og skal passes lidt forskelligt.

Jeg har skrevet et helt indlæg om forskellen på kolde og varme engletrompeter, som måske er lidt nørdet for en nybegynder. Men hvis du ikke allerede ved om din plante er kold eller varm, så kan du bruge indlægget til at bestemme den. Du er også meget velkommen til at spørge i Facebookgruppen Brugmansia Engletrompet.

Din engletrompet bliver stor!

Hvis du lige har anskaffet dig en stikling, så står du nok med en sød lille plante, men du skal vide at denne bliver enorm – Også allerede efter et år.
Varme engletrompeter vokser overraskende hurtigt og bliver typisk omkring 2-3 meter høje indenfor 2-3 år i Danmark. Vil du gerne læse mere om brugmansias højde og hvordan du eventuelt kan gøre den mindre, så læs dette indlæg om Engletrompeter højde.

Er engletrompeter svære at dyrke?

Engletrompeter kan godt være lidt arbejdskrævende at holde smukke hvis du ikke er over dem dagligt, men decideret komplicerede er de ikke.

Det med arbejdsbyrden er nok det der får flest til at give op. Der er nemlig to ting som især kræver en indsats.

Engletrompeten om sommeren

Alt efter, hvor Engletrompeten bliver overvintret, så kan man allerede i slutningen af maj og i begyndelsen af juni opleve den første blomstring.

Den egentlige blomstringstid, hvor Engletrompeten alt efter sort, størrelse og beskæring kan bære  hundrede af blomster, ligger i juli til august, men det er også muligt at opleve blomster til langt ud på efteråret.

Pasning af Engletrompeten i sommertiden består udover gentagne vanding og gødskning hovedsaligt af fjernelse af gule og nedfaldne blade, fjernelse af uønsket vækst, samt fjernelse af uønskede frugter.

Megen tid går også med at holde øje med insektangreb, hvor det altid betaler sig at forebygge og stoppe eventuelle angreb tidligt. Se hvordan du bekæmper insektangreb i artiklen Skadedyr og mistrivsel

Vand vand vand og gødning

For det første er især de varme sorter af engletrompet meget tørstige. En stor plante kan på en varm sommerdag godt sluge 10-20 liter vand. I dette vand skal der rigeligt med gødning, hvilket du kan læse om i indlægget om Gødning til Engletrompet.

Kolde engletrompeter skal også vandes en del, men helst ikke så meget ad gangen. Mange entusiaster vander flere gange om dagen – både de kolde og de varme. De kolde skal heller ikke have så meget gødning og vokser da også meget langsommere.

Vær forberedt på at vande din plante hver dag. Er du ikke hjemme nogle dage, så få en anden til at vande. En selvvandingspotte er som regel ikke nok til mere end et par dage, da planten som sagt er meget tørstig. Ikea har nogle store selvvandingspotter, som kan benyttes til fx en weekend.

Engletrompeter kan godt overleve nogle dage uden vand, men er det samtidig meget varmt, kan du risikerer den smider alle knopper (især), blomster og blade.

Mere om vanding

Engletrompeter har et stort vandbehov, dog tåler den ikke stående vand i potten. På den anden side må potteklumpen heller ikke tørre helt ud, da blade og blomster meget hurtigt bliver slappe og kedelige at se på. Akut vandmangel kan også få engletrompeten til at smide alle knopperne.

Engletrompeter elsker vand, der tappes direkte fra vandhanen. Det indeholder nemlig mange steder i landet en vis mængde kalk og andre mineraler, der sammen med den opløste gødning sørger for, at plantejorden ikke bliver for sur. Opsamlet regnvand er mere blødt, hvis den anvendes direkte fra regnvandstønden. Derimod kan man opløse 1-2 gram dolomitterkalk pr. 10 liter vand. Dette hæver vandets hårdhedsgrad og så får man en blanding, som engletrompeten vil sætte stor pris på. Du kan læse mere om jordens pH værdi til engletrompeter i artiklen Hvilken jord er bedst til engletrompet.

Hvor meget vand man skal give engletrompeten afhænger helt af klimaforholdene. På varme sommerdage bør potterne vandes mindst 1 gang dagligt. Selv når det regner bør det kontrolleres, at potten ikke bliver for tør, da de mange blade kan forhindre regnvandet i at nå helt ind til rodklumpen. Er engletrompeten det meste af dagen udsat for fuld sol, så kan bladene godt blive slappe midt på dagen, selv om potteklumpen er tilstrækkelig fugtig. Det betyder, at fordampningen er så stor, at engletrompeten ikke kan nå at pumpe tilstrækkelige vand fra rødderne til bladene.Her kan en overbrusning sidst på eftermiddagen afhjælpe slapheden.

Hvornår skal jeg begynde at gøde?

En meget hyppig begynderfejl er, at starte på gødning for tidligt. Alle steder vil man nemlig læse, at brugmansia skal have voldsomt meget gødning. Men vent lige lidt!
Din stikling skal have sat sig godt i den nye potte og være i fuld gang med vækst før du må begynde at gøde. Ellers risikerer du at den rådner. Hellere starte lidt for sent på gødning, end for tidligt. Jeg plejer at se efter om en varm engletrompet har fået et større antal nye blade og er vokset ca. 25 cm, men der er ingen regel. Gødningsmangel ses som regel nemt ved gule blade og manglende vækst, men de gule blade kan også være tegn på fx blæst eller skadedyr.

Vanding om vinteren

Om vinteren skal planten i modsætning til om sommeren ikke vandes ret meget, men det kan du læse om i indlægget om vinteropbevaring.

Skadedyr

For det andet er der en del arbejde med at holde engletrompeterne fri for skadedyr. Især er denne art planter meget udsat for spindemider, som kommer ved udsving i varme/kulde, luftfugtighed mv. Du kan dog relativt nemt bekæmpe skadedyrene med hjemmelavet insektsæbe, og opskriften på denne fås i indlægget vedrørende skadedyr på dette link: Skadsedyr.

Beskyt din engletrompet mod vind og vejr

Engletrompeter er også lidt sarte for vind og vejr, så det er nødvendigt at tænke over hvor den er placeret.

Vind

Blomsterne vil ofte se brune og visne ud i kanten, hvis de har fået for meget vind. Bladene kan også blive kedelige at se på og en del blæser ligefrem af. Stil derfor din engletrompet et sted hvor den ikke udsættes for så meget vind. Men sørg endelig for der er ventilation på varme dage, da for meget sol også skader den.

Regn

Hård regn kan godt skade en plante, så den hænger med bladene og der opstår huller i blomsterne. I svære tilfælde vil den også kunne smide sine kopper. Pas lidt på med at potten ikke står og søpper i store mængder regnvand i ugevis. Godt nok skal den have meget vand, men det er primært på varme og solrige dage.

Sol

Selvom planten naturligt vokser i den varme del af verden, skal den overraskende nok, heller ikke have for høje temperaturer. Solskoldning af blade er almindeligt også i danmark, og vi er nødt til at beskytte planten mod for meget direkte sol. Brugmansia skal dog have rigtig meget lys, så placeringen af den kan godt være lidt besværlig. Du må prøve dig frem, og lægge mærke til hvordan den trives.
Solskoldede blade kan blive helt hvide og tørrer ud.

Hvor stor en potte skal engletrompeter have?

Mens en stikling eller frøplante vokser sig stor, må du gerne vente med at potte om, til rødderne stikker ud af bunden og fylder hele potten ud. Pot planten om flere gange mens den vokser til.
Når du derimod har en stor voksen plante, så er der to “skoler”.

Lille potte

Den ene siger, at med en lille potte, så får du flere blomster. Det kan godt se faretruende ud, med en meget lille potte til så stor en plante, men planterne trives som regel rigtigt godt med den lille potte. Du skal dog så være klar over, at planten vil skulle vandes meget ofte, da jorden ikke kan holde på vandet for den.

Stor potte

Den store potte er lidt nemmere at holde kørende, da jorden vil hjælpe mod udtørring af planten. Jeg selv har altid holdt mig til de lidt større potter, da jeg ikke har så meget tid til plantepleje.

Den store potte vil give lidt færre blomster, men da planten i forvejen får mange mange blomster ad gange, vil de færreste lægge mærke til det.

Kan engletrompeter gro i havejord

Ja, der er mange som sætter deres planter ud jorden i haven. Det fungerer fantastisk og man slipper for at de store engletrompeter blæser omkuld.
Man skal dog være klar over, at den kan være svær at få op til vinteren, da rodnettet hurtigt bliver meget stort. De fleste der sætter deres engletrompet i havejord, graver den ned med potte. På den måde skal man blot klippe de udstikkende rødder over, for at få den op om efteråret.

Hvilken jord er optimal til engletrompeter?

Dette har jeg skrevet et helt indlæg om som du kan se her, men du kan faktisk klare dig med ganske billig eller gratis jord. Selv har jeg god glæde af min egen kompost, så at dyrke denne plante behøver ikke være dyrt.

Hvorfor peger engletrompetens blade opad?

Denne plante har fået for meget gødning

Der er to årsager til at engletrompeter peger bladene opad. Den ene er for meget gødning på en gang, den anden at planten strækker sig efter sollyset om aftenen. Det er ikke alle sorter der gør dette.

Hvis en plante får alt for meget gødning vil den begynde at rådne. Tag derfor planten op af potten og skyl jorden af rødderne. Giv den ny jord og vent nogle uger med at gøde igen.

Det magiske Y og engletrompeternes faser

Stammen har delt sig i to, efterfulgt af yderligere to Yér

Måske har du allerede hørt det, men engletrompet er en sjov plante at dyrke, fordi den har nogle livsfaser. Dette gælder dog kun de varme typer af planten. Har du en kold engletrompet, skal du blot blive ved at vande og pille døde blade af, så bliver du pludselig (typisk først 2. år) begavet med de smukke blomster.

Man kan ikke fremprovokere et Y ved at klippe planten. Et Y fremkommer kun ved vækstfase!

Engletrompeter skal igennem en vækstfase før de blomstrer. Fasen ses meget nemt ved, at planten udvikler kæmpe blade. Under vækstfasen vokser planten helt enormt! Det er næsten lige før man kan se den gro. I løbet af nogle uger til en måneds tid, vil planten ofte vokse op til en meter (jeg har oplevet planter der kun voksede 25cm før den satte Y). Herefter deler den sig i en tydelig Y form. Efter dette første Y vil man ofte opleve en enkelt blomst og planten vil stille og roligt kaste de kæmpe store blade fra sig. Herefter deler planten sig igen i to Yer og den første rigtige blomstring ved sættes an.

Der skal ikke pilles blade af, selvom planten ser voldsom grøn og frodig ud. Planten får energien til at modnes fra disse blade.

Fremover vil blomsten have hvileperioder efterfulgt af store blomstringer. Det er altså ikke en plante der kontinuerligt blomstrer og sætter nye knopper. Det sker i faser som efterfølger hinanden.

Du må aldrig klippe din plante ned under det først Y – Så skal din plante i vækstfase igen før den blomstrer – ofte først til næste år.
Man kan altså ikke klippe sig til en lavere plante!

Ikke alle engletrompeter sætter Y

Den mest almindelige årsag til at en engletrompet ikke sætter Y er, at det er en kold sort som ikke har denne egenskab.

Den anden hovedårsag vil være, at planten er en stikling som er taget over moderplantens Y. En gren af engletrompet skal nemlig kun i vækstfase en gang i sit liv for at komme i blomst.

En plante der ikke trives kan være meget længe om at komme i vækstfase, men det sker typisk inden for det første leveår, hvis frøet er lagt tidligt, eller stiklingen taget i foråret.

En plante der er taget som stikling sent på året, vil ofte først komme i vækstfase næste års forår.

Beskæring, hvornår og hvordan?

Det første du skal vide om beskæring er, at det slet ikke er nødvendigt. Engletrompet er en busk og den vil med årene buske sig helt af sig selv.

Den mest udbredte årsag til at vi beskærer er, at vi ikke har plads til at vinteropbevare de store planter. I dette tilfælde skal du blot huske, aldrig at klippe din plante ned under Y – hvis den har et sådant. Så vil planten som tidligere skrevet, skulle igennem en ny vækstfase før den kan blomstre.

Engletrompeter kan tåle meget voldsom tilbageskæring. Helt ned til roden. Planten vil blot skyde igen. Jeg ville dog aldrig klippe helt så langt ned sent på året. I løbet af vinteren er den mere udsat, og må godt have lidt styrke. Der er en del planter som aldrig kommer i gang igen efter vinteropbevaring, og min erfaring er, at det altid er de helt små der har sværest ved at overleve.

Hjælp min plante har fået frost

Vi har set engletrompeter overleve frost, men skynd dig alligevel at tage den indenfor.

Der er nogle engletrompetdyrkere som ynder at lade frosten svitse det yderste af grenene, før de flytter planterne i vinterhi. Jeg forstår ikke hvorfor. Engletrompeter bliver altid skadet af frost, men de fleste vil dog kunne overleve en ganske lille udsættelse for de kolde temperaturer.

Som udgangspunkt må du ikke udsætte din engletrompet for under 8 grader. Dette er ikke helt korrekt, da det er forskelligt fra sort til sort hvilken temperatur de helst skal holdes over.

En lille advarsel

Jeg bør lige for god ordens skyld, gøre opmærksom på at planten er giftig. Alle dele, rødder, stamme, blade blomster, duft osv kan give både milde forgiftningssymptomer og svær allergi. Læs derfor gerne indlægget om plantens giftighed og husk at bruge handsker når du håndterer den.

Yderligere information om engletrompeter

Du bør nok orienterer dig i indlægget Engletrompeter om foråret, når du når så langt. Mange har især den tendens, at de får sat deres planter ud for tidligt. Men husk, at de 8 grader planten skal bruge, også gælder om natten. Typisk når vi helt hen i maj, før det er sikkert at sætte dem ud.

Ret kort tid efter indkøb, kan man måske også begynde at overveje, hvordan man tager stiklinger. Dette har jeg selvfølgelig også skrevet om, og du finder indlægget her.

Er du interesseret i blomsternes botanik, finder du mere information her

Men så er du også ved at være godt klædt på til dyrkning af engletrompet.

Skulle du have lyst til at sige tak for mit frivillige arbejde med denne blog og Facebookgruppen, er du meget velkommen til at sende mig et lille bidrag til driftomkostningerne for hjemmesiden. Mit kontonummer er 6695-1000677384
Jeg kunne godt have udgivet en bog i stedet, men jeg ønsker at gøre oplysningerne tilgængelige for alle.

Scroll to Top