Engletrompeterne om foråret

Det mest almindelige spørgsmål der melder sig når foråret kommer, er hvornår engletrompeterne kan komme ud efter vinteropbevaring?


Det bedste svar på spørgsmålet er, når temperaturen overstiger 8 grader hele døgnet.
Alligevel er der mange der forsøger sig med at stille planterne ud tidligere. Måske er de blevet for store, måske kribler det i fingrene ovenpå dejlige sommerdage. Måske tror man at så store, kraftige og frodige planter, er stærke og overlever det meste. Men svaret er, at det er en rigtig dårlig ide. Planterne dør måske ikke af en enkelt morgen med rimfrost, men de er meget modtagelige over for temperaturudsving. Planterne kan reagere ved at gå i stå i væksten, smide bladene, få utøj og i værste fald visner de langt tilbage eller dør.

Et for tidligt udeliv kan have konsekvenser for mange måneders manglende frodighed.

Hvornår må engletrompet komme udenfor?

I Danmark begynder udesæsonen for engletrompeten, når faren for nattefrost er over. Hvornår det sker variere noget fra lokalitet til lokalitet og år til år.

Bor man midt inde i landet må man ofte vente 14 dage længere end hvis man bor nær havet, men fælles for alle er, at allerede i april begynder det at krible i fingrene for at tage hul på sæsonen. Allerede i april sidder nemlig mange danske engletrompetvenner med øjnene klistret til skærmen, for at følge med i den lokale vejrudsigt og håber på, at kunne plante ud i haven så tidligt som muligt.

Som regel begynder udendørs sæsonen for de fleste mellem 1.-20. maj, mens andre venner af engletrompeten sværger til at vente til 1. juni. En anden grundregel er, at engletrompeter, som er overvintret køligt kan sættes ud 1-2 uger tidligere, end de, der har tilbragt vinteren i en lun udestue.

Nye engletrompeter om foråret

Mange har stiklinger af engletrompet overvintret i stuen fx. De små nye planter er ikke lige så hårdføre som gamle engle med tykke stammer og masser af rødder. Det siger lidt sig selv, en plante med få blade er mere modtagelig overfor skader end en med mange. Det er nemlig ofte bladene der tager skade først af kulde og sol. Vær derfor ekstra påpasselig med ikke at få sat de nye planter ud for tidligt, og læg mærke til hvordan de reagerer på udelivet. Klasker de sammen (så bladene hænger nedad), skal du skynde dig at tage dem ind igen, tjekke for utøj, vande og give lys til den er kommet sig.

Inden udsætning eller udplantning i haven

Tjek om planten skal ompottes og kontroller at rødderne ser friske ud. Engletrompeter tåler at man fjerne de døde rødder og kan klare en del beskæring af rødderne. På den måde behøver planten måske ikke en større potte, for at kunne blive plantet i frisk jord. Se artiklen om jord her: Hvilken jord er bedst til engletrompet.

Engletrompet skal afhærdes langsomt

Den første uge ude i det fri bør engletrompeten langsomt afhærdes. Den bør tilbringe den første tid på et vindbeskyttet, lunt sted og gerne i halvskygge. Stiller man den ud på et sted, hvor den står i direkte sol, så svides bladene nemt. Derfor et det altid godt at stille planten ud når der er en lun, men overskyet periode.

Pas på forårssolen

Solen kan allerede i det tidlige forår give planterne solskoldning. Dette vil give hvide blade som tørre ind, og sætte planten lidt tilbage, afhængig af hvor stort et område der beskadiges.

Min vens planter har det fint på friland, hvorfor skulle jeg så vente?

  • Fordi din ven måske har en anden hybrid som tåler lidt mere end din.
  • Fordi din ven har en dårligt isoleret væg eller måske et overdækket sted hvor forholdene er lunere og mere i læ.
  • Du (og din ven) ved ikke med det samme, om din vens plante tager skade af kulden. Skaderne ses måske først i form af alt for sen blomstring.


Det gode råd er altid at lade være med at tage chancer, bare fordi andre gør det.
Hvis du kender din hybrids navn, kan du finde den optimale temperatur for planten. Den kan godt ligge lavere end 8 grader – men vi taler kun om et par grader.
8 grader – så er du på den sikre side.

Scroll to Top