Er engletrompeten død? 4 stadier der viser planten visner

Ser din engletrompet død ud ovenpå vinteropbevaringen, så vent med at begrave den!
Den kan meget vel blot være visnet tilbage og du kan få liv i den igen, ved sparsom vanding og lun opbevaring i indirekte sol.
Er planten død, så bliver den hul indvendigt og det er ikke muligt at se noget grønt, når den overskæres. Der er dog en oplagt mulighed mere for liv, nemlig rodskud. Det ses relativt ofte, at engletrompeter skyder fra rødderne – også selvom selve planten er visnet.

Stadierne i en engletrompets synlige visnedød er:

  1. Spidserne falder sammen, rynker og ser tørre ud. Eventuelle småblade krøller sammen og visner.
  2. Alle tynde grene bliver tørre, sammenfaldne og ser visne ud.
  3. Stammen bliver hul
  4. Hele planten bliver sandfarvet (se billedet i toppen af artiklen)

En overvandet engletrompet vil have et andet forløb, da den vil rådne og smatte sammen.

Når man begynder at se de sammenfaldne spidser kan man nå at reagere. Planten visner typisk om vinteren, mens den rådner om sommeren.

Behandling af visne engletrompeter

Klip det visne af, helt ned til der hvor grenen er grøn, og vand planten. Giv eventuelt en lille smule gødning, hvis det er længe siden den har fået det, og den har lidt blade på vej.
Tag planten væk fra direkte sol og sæt den lidt køligere, hvis voksepladsen er meget varm. Planten kan fx ikke lide at stå ved en radiator eller i et meget varmt drivhus.

Giv planten en forebyggende behandling med insektsæbe (opskriften findes i dette link) En plante i mistrivsel er meget udsat for især spindemider.

Behandling af begyndende råd

Når råd først er begyndt at opstå, er det min oplevelse at den er svær at standse. Råd kommer typisk af overvanding, så har du en plante der står og sopper i våd jord, så skynd dig at tage potten af. Fjern så meget våd jord du kan og skift den ud med noget friskt. Vent med at give gødning til planten viser tegn på trivsel igen, i form af nye blade.


Du kan godt prøve at beskære planten, men tag rigeligt. 10-20cm under det dårlige og gerne mere. Er planten sund og rask herefter, vil den hurtigt skyde med nye grene.

Har din engletrompet fået frost?

En frossen engletrompet dør typisk ret hurtigt. Det ligner mest at den både rådner og visner. Skynder man sig at tage den ind efter en kortvarig udsættelse for frost, men lader i øvrigt være med at gøre noget, vil planten typisk sende en masse rodskud op, eller begynde at skyde meget lavt fra stammen. Når vi siger at engletrompet ikke kan tåle frost, så betyder det altså ikke nødvendigvis at den dør, men at den visner tilbage. Hård frost vil altid slå den ihjel.

Giv engletrompeten frost med vilje

Jeg har en gang prøvet at sætte en engletrompet ud i frosten med vilje. Den var så fyldt med hvide fluer at jeg var ved at blive vanvittig. Fluerne forsvandt, planten visnede ned og blev næste år en fantastisk kraftig busk. Det var en af de hvide lidt hårdføre planter, med enkelt blomster og uden duft og navn. Min oplevelse er at de navneløse med enkelte blomster, er noget mere hårdføre end de kultiverende.

Der er en del der dyrker engletrompeter, som sværger til at give den et enkelt eller få døgn med frost inden de tager den ind. Dette råd kan ikke gives generelt, da det vil sætte planten tilbage. Det yderste af de små grene vil tage skade, men tanken er, at planten bliver mere hårdfør af at udsætte den for kulden.

For at foretage denne øvelse, bør man have helt styr på hvilken plante man har med at gøre, og hvilken minimumstemperatur den vil overleve. Det kan du se i oversigten herunder.

Giv din døde engletrompet et års chance for at skyde igen

Opsummerende kan jeg sige, at man skal give en umiddelbar død plante en lang chance. Personligt plejer jeg at give dem en sommer under en busk, med lidt vanding. Ofte lykkes det den at komme i gang igen ved hjælp af rodskud. Rodskud kan forventes indenfor et år efter planten visnede ned, herefter er chancen for at den skyder igen lille.

Tag nogle stiklinger før det er for sent

Et andet godt råd er at sætte nogle grene i vand med det samme en plante ser ud til at mistrives. På den måde kan man sikre aflæggere, hvis planten vitterlig er på vej til at dø. Se hvordan du laver stiklinger her: Sådan laver du stiklinger af engletrompetScroll to Top