Er min Engletrompet Datura eller Brugmansia?

Historisk har Engletrompet (Brugmansia) og Pigæble (Datura) været kaldt det samme og denne forvirring er stadig helt almindeligt forekommende, selvom det efterhånden er mange år siden fejlen blev rettet. Selv hos professionelle forhandlere af disse skønne planter vil du desværre ofte støde på forkerte betegnelser. Der er nemlig tale om to helt forskellige planter, som kun er i meget fjern familie.

Denne hjemmeside omhandler som bekendt Brugmansia – Altså engletrompet, men skulle du nu sidder og være interesseret i pigæbler – altså Datura, så vil du også kunne få glæde af dette indlæg.

Er der det rette navn på din indkøbte plante?

For et par år siden så jeg en Engletrompet fejlagtigt solgt i Bilka under navnet Datura. Lidl er længere fremme og har ligefrem art (men ikke hybrid) på deres billige planter, som hvert år er i butikkerne i det tidlige forår. Lidl kan derfor bedst anbefales til indkøb af dine første planter. Når du kender din plantes artsnavn, er det nemlig nemmere at passe den korrekt. Du kan fx se navnene på arterne, i indlægget om Forskellen på kolde og varme sorter
Nogle er forbløffet over, at deres Lidlplanter har en anden farve end den viste på indpakningen, men her skal man være opmærksom på, at Brugmansia kan skifte farve og form indenfor de første tre år. Dette er et overraskende men helt almindeligt fænomen. Jeg skal selvfølgelig ikke være garant for, at Lidl i deres håndtering af planterne ikke kan lave fejl. De koster trods alt kun i omegnen af 15 kroner for en stikling. En pris de fleste plantecentre ofte ganger med ti!

Tip:
Jeg kender til en del som hvert år køber nye planter i Lidl, i stedet for at bruge penge, plads og kræfter på overvintring. Man får selvfølgelig aldrig kæmpe planter ud af det, og skal hvert år vente på vækstfasen, men det er alligevel ikke nogen tosset måde at få planten på, hvis man fx bor småt.


Køber man ind online er det endnu mere tilfældigt, om det er det rigtige navn der benyttes.
Også i store anerkendte plantecentre, vil man ofte opleve forkert navngivne planter. Det er derfor vigtigt, at du selv har styr på forskellene hvis du ønsker at dyrke det vi i danmark kender som Engletrompet, nemlig Brugmansia.

Jeg vil aldrig anbefale dig at købe planter eller frø på hverken Wish eller Ebay, du kan se hvorfor i dette indlæg om fx blå Engletrompeter og andre mærkelige fupnumre. Det er virkelig et sort marked som er helt ureguleret, men efter at have læst dette indlæg, er du selvfølgelig bedre rustet til at stoppe svindlerne.

Hvad så med Trompetblomst eller trompettræ?

For at gøre forvirringen endnu større, så er der desværre også en tendens til at tro, at Trompetblomst og trompettræer også er en Engletrompet, eller ligefrem kalde den Brugmansia. Men det er dog en endnu større misforståelse, da fx Trompetblomst er en klatreplante som tilhører Trompettræfamilien (Bignoniaceae). Forhandlere af disse planter ser dog ud til at have styr på navngivningen, så det er mere almindelige hobbydyrkere, som tager fejl. Hvis du derfor går rundt og siger trompetblomst eller trompettræ om dine engletrompeter, så er det altså forkert.
Trompetblomster vil ikke yderligere blive behandlet i dette indlæg, men du kan læse mere om planten på Københavns Universitets hjemmeside her

Natskyggeplanter

Både Datura og Brugmansia tilhører natskyggefamilien, som blandt andet også rummer kartoffel, peberfrugt og tomat. Det er på denne måde man tilnærmelsesvist kan sige, at Engletrompet og Pigæble er i familie. De er altså lige så meget i familie med tomater som hinanden.
Faktisk er det ikke helt dumt at kalde Engletrompet og Tomat i familie, for hvis du er vant til at dyrke tomat, så vil du have nemt ved at dyrke Brugmansia. Det er stort set samme dyrkningsmetode og samme udfordringer med sol, kalkmangel, skadedyr osv.

Alle natskyggeplanter er i forskellig grad giftige, og det er da også derfor at vores elskede prydblomster er blevet misbrugt som euforiserende stof, og derfor vi skal omgå dem med forsigtighed. Se mere herom i indlægget om giftighed her.

Vigtigste forskelle på Brugmansia og Datura

Når du skal bedømme om en plante er en Datura eller en Brugmansia, så kik allerførst på blomsterne. Peger de opad er det mest sandsynligt en Datura og altså Pigæble. Nogle få kolde sorter af Brugmansia, har dog også opadpegende blomsterskud mens de er undervejs, så metoden er ikke 100% skudsikker.
Når Engletrompeter sætter blomster, vil de undervejs ofte pege direkte ud i luften, men kort efter udspring begynde at falde mere og mere nedad.
Men peger blomsten direkte opad, så er det sandsynligvis en Datura, som på billedet herunder.

Datura Mitel Foto: David Dickerson

En anden forskel er blomsternes længde, men også her er metoden ikke 100% sikker. Datura har mindre blomstertragte, end de varme sorter, med en enkelt undtagelse.

Hvor høj er planten?

Brugmansia er allerede efter det første år, typisk over en meter høj efter vækstfasen, mens pigæbler er lave planter på 30 til maks 100cm.

Andre kendetegn på forskelle mellem de to planter

Datura er en etårig lav buskagtigt blomst, mens Brugmansia er en flerårig busk, som ofte ligner et lavt træ. Flere har dog erfaring med at overvintre deres Pigæbler (som potteplanter), men i naturen vil den sprede frø og starte forfra året efter.

Brugmansia går i dvale, når den udsættes for kølige temperature, men dør først, når den befinder sig nær frostgrader.

Datura forekommer som meget invasivt ukrudt i vores natur, mens Brugmansia ikke overlever en normal dansk vinter (der er dog set ekstraordinære eksempler på planter som har stået lunt og i læ, i meget lune vintre). Det er dog ikke alle Datura der er ukrudt. Der findes også en del kultiverede arter, som dyrker af entusiaster. Disse arter formerer sig (så vidt jeg ved) ikke i den danske natur.

Frøstande

Den nemmeste måde at se forskel på Engletrompet og Pigæble er ved at se på frøstandene. Når Datura kaldes Pigæble, er det nemlig fordi deres frøstande ligner æbler med pigge. Nogle pigæbler er ikke helt kuglerunde, men let aflange, men har altid pigge.
Engletrompeters frøstande er aflange (de varme sorter) og korte buttede (de kolde), men har aldrig pigge.

Datura seed pod
Pigæble frøstand

Farve og tykkelse på grene og stammer

Datura har lilla grene (som det også ses på billedet ovenfor). Tilgiv mig at jeg ikke er ekspert i Datura, men jeg mener at alle Pigæbler har denne egenskab. Brugmansia har aldrig lilla grene, men derimod nuancer af grøn, gulligbrun og næsten helt hen ad grå. Varme Brugmansia har også små gullige til hvide prikker på stammerne, som er anlæg til både blade, grene og rødder.

Ny stikling med meget tydelige prikker på “stammen”

Brugmansia vil med årene udvikle decideret stammer, som kan blive omkring 15 cm tykke. Det vil dog tage mange år at opnå så tykke stammer. Du kan fx se tykke stammer på de opstammede planter som udstillingsstedet Sophienholm i Kongens Lyngby. Du behøver ikke købe billet for at se dem, da de står udenfor – bagved om omkring Cobrarummet. Det er virkelig en anbefalelsesværdig udflugt for engletrompetelskere.
Tivoli i København har også nogle efterhånden ret gamle planter, som ofte er placeret omkring springvandet ved plænen. Men deres stammer er ikke helt så tykke endnu.

En kold brugmansia

Afslutningsvist vil jeg opsummere, at du altså med et enkelt øjekast kan give et ret godt bud på, om du står med en Brugmansia eller en Datura. Du kan se på blomsten, på stilken/grenen og på frøstanden og afgøre hvilken plante der er tale om.

Scroll to Top