Forskellen på “varme” og “kolde” engletrompeter

Brugmansia er delt i to grupper hvor den ene naturligt forekommer i “kølige” bjergegne, derfor kaldet montane, eller bare kolde engletrompeter, mens den varme gruppe naturligt forekommer i varmere egne.

Uden her at komme ind på en større familieforklaring så består Brugmansia slægten altså af to grupper (sektioner), hvoraf den kolde navngives Section Sphaerocarpium og den varme Section Brugmansia.
Lidt forvirrende er, at en sektion Brugmansia hedder Brugmansia, men sådan er det altså.

Bestøvning mellem kolde og varme grupper er ikke muligt

Hvad der er vigtigt at vide er, at de to grupper ikke kan krydse indbyrdes (der er set frugter ved bestøvning, men disse er enten tomme eller også er frøskallerne tomme) . Så selvom de fleste godt ved, at for at fremavle frø, så skal man have to forskellige planter, men det går altså ikke hvis du har en kold og en varm plante.

Kolde og varme engle skal behandles lidt forskelligt

De kolde engletrompeter kan generelt klare ned til 2 graders varme, mens de varme skal have minimum 8 (lidt afhængig af sorten).
Dette har i vores egne selvfølgelig mest at sige, i forhold til temperaturen ved vinteropbevaring.  Begge grupper går i dvale ved minimumstemperaturerne og skal så næsten ikke vandes.
Kolde engletrompeter er ikke slige så glade for varme, som dem vi kalder varme, og bør ikke stilles i direkte sol. Kolde engle er i det hele taget lidt sartere end de varme, og derfor lidt sværere at dyrke. De vokser også meget langsommere og skal ikke igennem vækstfase.

Gruppen af varme engletrompeter kan stort set ikke få for meget vand og gødning, mens de kolde mistrives ved overvandning/gødskning.

Visuelle forskelle på kolde og varme engletrompeter

Man skal kende artsnavn for sikkert at afgøre om den er kold eller varm. Nogle kolde arter ligner nemlig de varme, med samme type blade. Men der er lidt kendetegn man kan kikke efter, uden at metoden dog er skudsikker. Montagne har ofte kortere blomster og rør i stedet for tragt samt runde frugter, mens de varme har længere blomster og rør der ligner åbningen på en trompet, samt aflange frugter.

De kolde engles frøstande må ikke forveksles med Datura som har pigge – se mere herom i indlægget om Datura eller Brugmansia

Jeg ved ikke om jeg bliver upopulær nu, men jeg synes næsten man kan sige, at de varme blomster ser mere yndefulde ud, som ballerinaer i følsom dans, mens de kolde ligner skarpe selvsikre modeller klar til at blive tilbedt.

Brugmansia Flower
Kold brugmansia. Læg mærke til det buttede rør, den aflange trangt som først til allersidst bukker ud, samt den relativt korte blomst
Varm engel med langt rør og tragtformet blomst som ender i en “balkjole”
Se også de takkede blade, som afslører at det er en gul engel


Bladene på kolde engle ser oftest (ikke altid) helt anderledes ud, end de varme, som alle har flade tilspidsede blade. OBS engletrompeter med gule blomster har ofte takkede blade. Dette forekommer også i nogle kultiverede (fremavlede) sorter som ikke nødvendigvis er gule.
Blade på kolde engletrompeter kan fx være let snoede, behårede, meget mørke, tykke eller små.

Blad fra varm engletrompet

Kolde engle kommer som sagt ikke i vækstfase, og vokser langsomt. Det gør at grene og stammer kommer til at få forskelligt udseende. På kolde engle kan man opleve næsten knudrede grene og “kviste” sætter sig overalt.
På varme er det ret nemt at se Y-et med det efterfølgende Y, og der er relativt langt mellem grenene. OBS dog, at hvis en stikling er taget over moderplantens Y, så vil den ikke skulle i vækstfase selv.
Hvis man ser en kold engel uden blomster, vil det ofte slet ikke være nemt at sige, at der er tale om en engletrompet. Men det er desværre ikke en skudsikker metode, da der også er kolde engle som ligner varme, så man er nødt til at vente på at blomsterne kommer, for at kunne afgøre det.

Huskeliste ved bestemmelse om en engletrompet er kold eller varm

 • Bladene: form, farve og størrelse samt eventuelt behårede
 • Blomsterne: Længde, tragtformede med “kjole” eller pludseligt buk
 • Grene: langstragt plante med tydelig forskel på stamme og grene, eller mere tilfældig buskvækst
 • Frø: Runde eller aflange

Brugmansia arter

Dette indlæg skal ikke handle om hvordan man navngiver Brugmansia, men der findes grundlæggende 7 arter hvoraf de tre er kolde:

B. arborea, B. sanguinea, B. vulcanicola

De 4 varme arter er:

B. aurea, B. insignis, B. suaveolens, B. versicolor

Alle andre er hybrider af disse arter, enten naturlige eller kultiverede.

Af naturlige hybrider findes: B. x flava som tilhører den kolde gruppe og derfor kan krydse med de andre i denne gruppe. I den varme gruppe findes  B. x candida samt B. x cubensis

Hvis du kender artsnavn, kan du fx spørge Google og søge resultaterne igennem for hints om hvilken hybrid dit eksemplar tilhører, for dermed at afgøre om den tilhører den kolde eller varme gruppe. Hvis du har købt en dyr plante, vil det ofte stå på den hvilke forældre den er fremavlet på.

5 kommentarer til “Forskellen på “varme” og “kolde” engletrompeter”

 1. Tillykke med din nye blog:
  Du skriver at man kan bruge blomstens størrelse til “klassificering” af en plante, det er garanteret rigtigt men lidt svært hvis man ikke har noget at sammenligne med?
  mvh Ivan

 2. Susanne Nielsen

  Hej, jeg har været så heldig at få fat på en Brugmansia Sanguinea. Jeg har i forvejen en af de varme Brugmsnsia, som jeg gøder kraftigt flere gange om ugen. Men hvilken gødning skal den kolde have og hvor tit ?
  Venligst Susanne Nielsen

  1. Hej Susanne

   De kolde skal have samme type gødning, men mindre af det.
   Jeg ved at der er mange som bare giver dem samme mængde (med god held), men den generelle anbefaling er, at følge vejledningen på din gødning. Jeg ville dog ikke gøde kraftigt flere gange om ugen, men blot moderat en enkelt gang om ugen.

Der er lukket for kommentarer.

Scroll to Top