Frø fra Engletrompet – Dyrkningsguide

Det er sjovt og nemt at lave sine egne engletrompetplanter fra frø og i dette indlæg vil jeg lære dig hvordan jeg gør.

Skaf friske engletrompetfrø

Det allerførste du skal gøre, er at anskaffe dig nogle friske frø. Personligt har jeg haft forsøgt mig med frø fra både Barneys og Camilla Plum, uden at lykkes. Man kan også købe sine frø fra andre forhandlere, men jeg vil kraftigt anbefale dig i stedet at få nogle fra en af de mange medlemmer af engletrompetgruppen på Facebook.

Husk at hvis du køber frø fra fx ebay eller wish, kan du nemt blive snydt. Fx har der være karse, datura og alverdens ukrudt i brevene herfra.

Frø skal modne længe på planten

Selvom vi skal bruge friske frø, skal du være opmærksom på om disse er helt modne. Vi plejer at sige, at frø skal modne ca. 8 måneder på planten. Det vil i praksis sige, at vi lader dem sidde på planten vinteren over. Frugten skal se helt indtørret ud.

Opbevaring af engletrompetfrø

Min personlige erfaring er, at man skal lade være med at opbevare frøene ret længe, men se at få dem i jorden hurtigst muligt efter høst.

Har du brug for at opbevare dem, så sørg for det er ved stuetemperatur og mørkt samt tørt.

Hvert frø er forskelligt

Inden du overhoved går i gang med at så frø, skal du vide, at du ikke kan forudsige hvad du får. Hvert frø i en frugt har nemlig sin egen genetiske kode, som er forskellig fra de andre frø.

Generne stammer fra mange generationer tilbage og man vil derfor oftest opleve, at forædlede planters afkom ikke har de forædlede egenskaber.

Langt de fleste planter bliver hvide med enkelte blomster, men hvis man sår samtlige frø fra en plante, vil ingen af de nye planter være fuldkommen ens. De kan måske nok se ens ud, men der vil være forskelle.


Det er sjovt og nemt at formere ved bestøvning, men altså fuldkommen uforudsigeligt hvad udfald det giver. Genernes kombinationsmuligheder er i tusindvis.

Sådan sår du engletrompetfrø

Det er underordnet hvornår på året du sår dine engletrompetfrø. Typisk vil det dog være mest naturligt i foråret, da det er der frøene er helt modne.

 • Læg eventuelt de friske frø i blød i nogle timer
 • Så frøene i fugtigt så- og priklejord, ca. 1 cm dybt, i fx en gammel kødbakke
 • Kom en klar frysepose omkring bakken, men luk den ikke helt til
 • Vand nu dagligt med en forstøverflaske, så jorden aldrig bliver tør, men heller ikke alt for våd
 • Stil bakken mørkt ved stuetemperatur indtil der begynder at komme spirer
 • Stil bakken i sol, når der er kommet kimblade på spirerne
 • Efter et par uger og når dine spirer er minimum 5cm, prikles planterne ud i små potter
 • Fortsæt med at vande dagligt med forstøveren

Når du vil så dine frø, kan du komme dem direkte i så og priklejord, men mange vil nok lægge dem i vand først. Jeg har prøvet begge dele, men ser ingen forskel i resultat.

En gammel bakke fra fx kød er fin som såbakke.

Det er vigtigt ikke at prikle planterne for hurtigt over, og at ompotte de små planter nogle gange under væksten. Det giver stærkere og sundere planter. Lad rødderne fylde hele potten ud, før du skifter til en større potte.

Hvornår spirer frøene?

Normalt spirer frøene indenfor et par uger. Det kan godt være lidt tidligere og i nogle tilfælde en del senere.

Der er godt nok skrevet meget forskelligt om dette emne på nettet. Nogle steder står der, at det kan tage op til et år.
Min erfaring er, at hvis de ikke er spiret indenfor 6-8 uger, så kan man lige så godt opgive.

Sådan dyrker du dine frøplanter

Når planterne er pottet om nogle gange, får du brug for at vide noget mere om hvordan man håndtere de grådige panter, så her vil jeg anbefale dig at læse den komplette dyrkningsguide for begyndere.

Hvornår blomstrer en ny plante fra frø?

Man skal vente omkring 8-18 måneder før frøformerede planter blomstrer og man kan ikke være sikker på udfaldet før efter 3. års blomstring. Det er en særlig kuriositet ved engletrompet, at den kan forandre sig i løbet af de første år. Den kan fx skifte farve og gå fra dobbelt til enkelt, eller omvendt.

Bestøvning af engletrompet

Nogle ganske få arter er selvbestøvende og får derfor med sikkerhed samme egenskaber som forældreplanten. Disse sorter er alle hvide med enkelte blomster, så pas godt på hvis du fristes til at købe frø af en sælger som ikke ved hvad vedkommende har med at gøre. Mange bliver snydt til at købe navngivne frø, men den går altså ikke!

Planter der har samme forældre, kan ikke bestøve hinanden.
Hvis man ønsker en plante mere af en sort man allerede har, skal man stiklingeformere. Stiklingeformering er da også den eneste vej frem, hvis man ønsker en særlig sort.

Der findes vejledninger på nettet  hvordan man formerer brugmansia, blandt andet på Ibrugs.com. De glemmer dog at skrive, at man skal så i tusindvis af frø, hvis man gerne vil forædle på særlige egenskaber.

4 kommentarer til “Frø fra Engletrompet – Dyrkningsguide”

 1. Er der nogen der kan hjælpe mig med oplysning om hvordan man bestøver en engletrompet.

  1. Hej Knud
   Bestøvning sker af naturens vej når du har flere planter med forskelligt genetisk ophav. Kolde og varme kan ikke krydse. Du kan godt hjælpe til med en pensel, men som sagt vil langt de fleste blomster blive hvide enkelte. (der findes enkelte hvide sorter som er selvbestøvende).
   Ønsker du at skabe nye sorter skal det ske under kontrolerede forhold – det har jeg ikke forsøgt mig med og kan ikke råde dig herom, men der er dette fælleskab hvor man både kan læse om metoder og købe pollen:
   http://ibrugs.com/Resources/iBrugsPollenBank.aspx

  1. Jeg har desværre ingen frø i år, men du kan efterlyse frø i gruppen på Facebook, ved navn Brugmansia Engletrompet.

Der er lukket for kommentarer.

Scroll to Top