Hvilken jord er bedst til engletrompet

Når man først er kommet godt i gang med at dyrke engletrompet, så ønsker mange at gøre det bedste de kan for deres planter. Og så dukker spørgsmålet om jord op hos de fleste. Jord til mange andre planter, er jo en videnskab og noget der skal tages ret alvorligt.

Engletrompeter gror i alt

Lad mig sige det med det samme, engletrompeter er så livskraftige, at de vil gro i alle slags jord.
Mange sætter deres planter ud i den almindelige havemuld sommeren over, hvilket planten lever rigtig godt med. Den primære grund til, at de fleste sætter deres planter i potte i havejorden er, at planten sætter mange rødder, som er besværlige at grave op igen. Det er virkelig en livskraftig plante.

I hvert fald når vi taler om de varme engle. Du kan se forskellen på varme og kolde engletrompeter her.

Du behøver altså ikke gøre det store nummer ud af jorden til denne plante, men hvis du nu rigtig gerne vil nørde med det, så kommer her nogle tips.

Eksperttips til dyrkningsjord

Anbefalinger til professionelle

Engletrompeten stiller flere krav til plantejorden. Den bør luftig og have en stabil struktur, der tillader rødderne at ånde. Den må også tillade, at overflødigt vand kan løbe bort, da stående vand kan forårsage store skader på planten.

Almindelig næringsberiget sphagnum lever godt op til disse krav. Desuden vejer sphagnum ikke meget, hvilket letter transporten af Engletrompeten fra vinterkvarter til voksepladsen i haven og hele vejen tilbage igen. Dette er selvfølgelig af mindre vigtighed for den, der kun har en eller nogle få Engletrompeter, men for den, der er i færd med at opbygge en større samling er dette af største vigtighed.

Bedste pH til brugmansiajord

Ifølge Tony Surrow Hansen, som desværre ikke længere er iblandt os, men som var danmarks største ekspert i engletrompet, så er den foretrukne pH-værdi til jorden 6,5 – 7. Man vil kunne se mangelsygdomme, hvis jorden afviger væsentligt fra denne næsten neutrale surhedsgrad.

Jordens pH værdi eller surhedsgrad har stor indflydelse på jordens indhold af mikroorganismer, samt for nedbrydning og fordeling af næringsstoffer og har således stor indflydelse på Engletrompetens trivsel. Buske som for eksempel rhododendron eller blåbær foretrækker en noget sur jord, hvor pH værdien ligger under 6.0. Anderledes er det med planter af kål familien, der foretrækker en let kalket og mere alkalisk jord. Engletrompeten trives bedst ved en pH værdi på 6.5-7.0. Ligger pH værdien over 7.0 eller under 6.5 opstår som følger en række forskellige mangelsymptomer.

Mangelsymptomer hos engletrompeter

Mangelsymptomer hos velnærede Engletrompeter i relation til pH værdi:

For lav pH

kvælstof mangel

fosformangel

Kalium mangel

svovl mangel

kalk mangel

magnesium mangel

molybdæn mangel

For høj pH

fosformangel

bor mangel

kobber mangel

jern mangel

magnesium

zink mangel

Næringsberiget spagnum

Næringsberiget spagnum i naturlig tilstand har en surhedsgrad, der ligger på 5.0-5.5 pH og er ligeledes særdeles fattig på næringsstoffer, men inden den bliver pakket til videre salg tilsættes den næringsstoffer og en mængde pulveriseret kalk indarbejdes. Kalken hæver jordens pH værdi til omkring 6.5, så den kan anvendes til de fleste ikke krævende potteplanter.

Da Engletrompeten er meget næringskrævende og også en meget tørstig plante, så vil den tilsatte næring ikke række meget langt og de mange gentagne vandinger vil med tiden udvaske den tilsatte kalkmængde og hvis ikke der gribes ind i tide, så vil planten hurtigt komme til at mangle næring generelt eller værre endnu: Den vil trods tilstedeværelsen af rigelige næringsmængder udvikle de mangelsymptomer, der er forbundet med en for sur jord.

Sur jord kan dog forebygges effektivt ved at opløse et par gram dolomitterkalk i vandingsvandet, når jorden trænger til et ekstra tilskud.

Pas på naturens resourser

Hvis du skal bruge mange penge på jord, så lad det være af hensyn til vores natur. Spagnum stammer for det meste fra højmoser, en natur som har flere vigtige funktioner for klimaet og for dyre samt planteliv. Se mere om problemerne ved brug af spagnum hos Haveselskabet.
Personligt erstatter jeg spagnum med kokosmuld, da det har mange af de samme egenskaber. Der er bare slet ingen næring i den kokosmuld jeg har, men ved at blande det med den skrappe kompost jeg selv fremstiller af køkkenaffald, så opstår magien.

Næringsstoffer

På deres hjemsteder i de sydamerikanske bjergeskråninger vokser de på nogle af de mest naturligt næringsrige jorder. Jorden har et naturligt højt indhold af næringsstoffer og især er den yderst rig på kvælstof.  Her ernærer Engletrompeten sig ved planterester, som ligger og komposterer på jordoverfladen, samt ved sit enorme rodsystem, der forsyner planten med mineraler fra de underliggende jordlag. Da denne omsætning af naturlige nærings- og mineralstoffer ikke finder sted i vores haver i tilstrækkelig grad, så behøver Engletrompeten gødning.


Makro-æringsstoffer

kvælstof

fosfor

kalium

kalk

magnesium

Mikro-næringsstoffer

svovl

bor

kobber

jern

molybdæn

mangan

zink

Er den dyre jord bedre end den billige?

Den dyre jord kan godt være bedre end den billige, men lige til engletrompet er det ikke nødvendigt at spilde penge på god jord.

Køber du fx plantesække, så er der godt med næring i fra start, og det er det engletrompeter har mest brug for. Kalk vil ofte være nødvendig at tilføre undervejs, ligesom der skal mere gødning til – Meget mere gødning!

Luft til rødderne

Engletrompeter klarer som sagt det meste jord, men har du en tung jord, kan det være en fordel at give mulighed for mere luft omkring rødderne. Fx ved hjælp af den billige kokosmuld, som holder længe.

Ler hjælper planten

Ler er en god komponent i jord til engletrompeter. Den holder både på vand og næringsstoffer, så planten hele tiden har forråd, men den hjælper også med at omsætte kalk, så pH bevares. Ler i form af en lerholdig havejord, vil fungere godt.

Kompost

Hvis du som jeg selv fremstiller kompost, så har du allerede en rigtig god løsning til engletrompeter. Bland den med sidste års plantesække (hvis du har haft sygdomsfri planter), eller grav jord op fra haven.

Det er som sagt slet ikke nødvendigt med den dyre jord for en almindelig haveejer, som ikke dyrker sine blomster som videnskab.

Såjord til engletrompetfrø

Jeg har lavet flere forsøg og jeg ser ingen forskel. Frø fra engletrompet kan sås i såvel så- og priklejord, kokosmuld og jord fra plantesække – eventuelt tilsat lidt leca (som på billedet). Deres spirevillighed handler udelukkende om, hvor friske frøene er. Jo friskere, jo bedre.

Scroll to Top