Sådan bestøves Engletrompet

Bestøvning af engletrompet er ikke svært, men det kræver at du har flere planter at forsøge med. Inden du går i gang skal du lige vide lidt om

Hvilke arter kan krydse?

Først og fremmest kan vi udelukke alle alle kolde og varme krydsninger. De to grupper kan (næsten) ikke formere sig indbyrdes. Der er set tomme frøkapsler, men ingen frø, efter bestøvningsforsøg. Nogle få kan dog alligevel godt bestøve hinanden, men lad være at gå ud fra det kan lykkes.

Engletrompeten er lige med undtagelse af Brugmansia arborea (og hybrider heraf) ikke i stand til at bestøve sig selv, men forudsætter en anden plante for, at bestøvningen kan lykkes. Det er vigtigt, inden man går i gang, at vide, at der med en anden plante menes en, der i sin genetiske sammensætning er forskellig fra den første. Derfor kan en stikling taget fra den samme plante ikke anvendes, da de genetisk set er ens. Derimod er en anden sort eller frøplante et glimrende valg, hvis bestøvningen skal kunne lade sig gøre.

Formering ved frø

Engletrompeten lader sig også nemt formere fra frø. Frøene kan såes friske fra frugten, men kan også tørres og såes ud på et senere tidspunkt. Tørrede Brugmansia frø kan bevare spiredygtigheden i op til et år, hvis de opbevares ved stuetemperatur, men opbevares de køling f.eks i et køleskab, så har det vist sig, at de sagtens kan spire selv efter 5–10 år.

En ting, der er rart at vide, inden man beslutter sig for, om man ønsker at formere Engletrompeten fra stiklinger eller fra frø er, at en stiklingformeret plante er en nøjeagtig, genetisk kopi at den plante, som stiklingen oprindeligt blev taget fra. Den vil derfor udvikle de samme blade, den samme blomster form og farve og med få undtagelser, der skyldes individuelle vejrforhold, så vil stiklinger taget fra den samme plante blomstre på nøjagtigt samme tidspunkt, uanset, hvor i verden, den befinder sig.

Omvendt er det med Engletrompeter formeret fra frø. Hvert enkelt frø indeholder en unik genetisk kode, som gør hver enkelt frøplante forskellige fra andre, selv hvis frøene stammer fra den samme frugt. Stammer frøene fra frugter taget fra vidtforskelligt udseende træer, så er der ingen grænser for forskellene på de fremkomne frøplanter, men selv når alle frøene stammer fra den samme frugt, så vil der altid være større eller mindre synlige forskelle.

Selve såningen er enkel. Det letteste er at så alle frøene i den samme potte og så flytte frøplanterne over i egne potter, når flest muligt har spiret. De kan med fordel sås i fugtigt sand eller såjord ved 20–27*C og spirer efter 3–6 uger afhængig af sort og alder.

Læs mere om formering i artiklen Frøformering eller stiklinger?

Bestøvning

Hvis man har mere end en Engletrompet, så kan man bestøve den ene sort med den anden, hvorefter der dannes en frugt hvis man er heldig. Frugten indeholder ca. 50–200 frø.

engletrompetfroe
Engletrompetfrø er ca. 5 til 10 mm store

Det er nemmest at bruge en lille kunstnerpensel til selve bestøvningen, og gå frem og tilbage mellem de to udvalgte blomster nogle gange, så man får tilført pollen til dem begge. Ved at gøre begge planter til mor og far, øger man sine chancer for bestøvning betydeligt.

Det er faktisk alt du behøver at gøre, nu er det bare med at vente.

Hvor længe skal en frugt modne før der er færdige frø?

Hvis du er heldig med befrugtningen, så skal du belave dig på at vente, for engletrompeter er “gravide” stor set lige så længe som mennesker.

Det vil altså sige, at du skal vinteropbevare planten med frugten på. Jeg har kun vinteropbevaret i lys udestue, men jeg ved at mange har succes med frø uanset hvordan de vinteropbevarer. Se hvordan vinteropbevaring kan foregå i artiklen Opbevaring af Brugmansia om vinteren

Først til foråret kan den nu helt indtørrede frugt tages af planten og åbnes. Jo hurtigere du sår frøene herefter, jo større er spiringsprocenten. Opbevar dem tørt i fx et kaffefilter (så de ikke rådner), hvis du ikke vil bruge dem med det samme.

Naturlig bestøvning

Det er helt normalt at planter bestøves naturligt af insekter i danmark, men det kræver selvfølgelig at du har mindst to planter.

Jeg har haft mange frugter igennem min tid som dyrker, og der er altid sjovt at se hvad der kommer ud af det, men man drukner nemt i planter. De naturligt bestøvede frø er overordentligt spiredygtige og man kan pludselig stå med flere hundrede småplanter.

Hvordan ser man at en engletrompetblomst er blevet bestøvet?

Når en blomst falder af sidder der en grøn stilk tilbage på planten. Denne vil også falde af efter nogle uger, hvis den altså ikke er befrugtet. Hvis den er befrugtet, vil den begynde at blive tykkere og til sidst have en rund eller aflang frugt afhængig af sorten.

befrugtet engletrompet
befrugtet engletrompet Hurstwood Brugmansia

Sæt mærkat på de bestøvede blomster

Som du kan se af ovenstående billede, så sætter mange dyrkere mærkater på på de bestøvede blomster, så de kan huske hvilke planter de krydsede.

Men, du skal vide, at professionelle dyrkere kun bestøver i et absolut tæt miljø, for selvom man selv har været der med pollen, så kan planterne godt blive bestøvet ved hjælp af fx insekter i stedet. Man er derfor ikke hundrede procent sikker på hvad man laver, med mindre man følger alle de skrappe regler.

Hvad får man ud af hobby engletrompet bestøvning?

Du får mest sandsynligt gule, lyserøde eller hvide planter, med enkelt blomst. Også selvom du bestøver hybrider i fx højrød dobbelte blomster. Det er fordi disse er skabt ud fra vildarterne, og planterne har det med at søge tilbage til “rødderne” genetisk.

At skabe særlige hybrider kan selvfølgelig være sjovt, men bestøvning på professionelt plan, skal der som sagt meget mere viden og kontrollerede omgivelser til.

Professionel bestøvning og hybridskabere

Der er ikke voldsomt mange professionelle dyrkere af brugmansia, og det er også derfor jeg kun anbefaler man køber navngivne nogle få steder. Læs mere her: Køb brugmansia engletrompeter – Læs dette før du køber!

Frøplanten er unik

En af de smukkeste oplevelser ved, at man laver sine egne frø, er, når planten efter ca. 6–8 måneder efter spiring endelig blomster. Da den er en plante fra frø, så findes der ikke en eneste plante i verden, som er helt magen til og i det øjeblik, hvor den første gang åbner sig, er du vidne til et mirakel.

Du må ikke navngive din plante, da den skal igennem en hel liste af krav, for at opnå et officielt hybridnavn.

Planten vil først efter to tre år være stabil, og blomsterne kan skifte både farve og udseende i øvrigt indenfor denne periode.

Advarsel

Frøene fra engeltrompet er giftige. Lad være med at håndtere dem uden handsker, og pas på med børn og dyr i nærheden.

Scroll to Top