Sådan laver du stiklinger af engletrompeter

At lave stiklinger af engletrompet, er noget af det nemmeste. Det kræver bare fire enkle trin.

  • Klip ca ti cm af moderplanten
  • Fjern blade ned ad stænglen og lad et par stykker sidde i toppen. (klip dem over hvis de er store)
  • Sæt afklippet i vand eller jord
  • Vand dagligt

Hvad er en stikling?

En stikling er en ny plante lavet ud fra en gren af den oprindelige.

Stiklinger af engletrompet er nemme at lave, og planter blomstrer typisk allerede første år, hvis de er lavet tidligt på året eller efteråret året før (når planten alligevel skal beskæres)

Engletrompeter er lidt specielle i forhold til stiklinger – man skal nemlig være opmærksom på om de bliver taget over eller under Y på moderplanten. Læs mere om vækstfasen og Yét her: Vækstfase – Hvordan ser man den?

Stiklinger rodet ved jordmetoden

Hvis du tilhører den religion som mener, at jord er at foretrække, så er tricket at holde jorden meget fugtig i 4-8 uger mens stiklingen slår rod.
En potte på 8-10 cm er rigeligt, og nemmest at passe. Om du sætter stiklingen ude langs pottens kant eller inde i midten, gør ingen forskel. Det vigtigste er blot, at jorden holdes rigeligt fugtig og lun. Stuetemperatur er fin.
Brug gerne så og priklejord. Pak stiklingen og det øverste af potten ind i en klar plastpose, for at lave et lille minidrivhus, men luft godt ud hver dag.
Planten skal have lys, men vent med direkte sol til den har fået rødder.
Hold øje med stiklingen og når den kan tages ud af potten med synlige rødder (vent hellere lidt for længe end for kort tid), så plant den over i en større potte. Hvor hurtigt der går før rødderne fylder hele potten ud, handler primært om årstiden.
Den mest almindelige ting der sker med stiklinger fremvokset i potte, er at de slår rod og bliver fine store planter. Den næstemest almindelige er, at planten rådner. Hold derfor øje med om den begynder at blive blød og siden smattet.
Hvis du ikke kan starte forfra med en ny stikling og den du har er begyndt at blive blød, så skynd dig at klippe det bløde væk og sætte den i vand i et glas i stedet (og følg vejledningen for stiklinger i vand).

Stiklinger fremavlet ved vandmetoden

Som jeg har nævnt tidligere på bloggen, så er der nogen der ikke har stor tiltro til de rødder som stiklinger frembringer når de sættes i vand. De kalder rødderne for vandrødder og taler om, at stiklingerne når de siden kommer i jord, vil skulle frembringe endnu et sæt rødder.
Ikke desto mindre er dette den metode som jeg selv har absolut størst succes med.

For at få stiklinger på engeltrompet ved vandmetoden, kræves ikke ret meget plantemateriale. En enkelt eller to cm stængel er faktisk nok, men 6-10cm er nemmest. Dels fylder de ikke meget og dels kan man have mange cm stængel i vand, og vil opdage at der hurtigt pibler rødder frem.
Hvor lang tid der går før der er rødder er afhængig af årstid og hvilken sort der er tale om. Jeg har oplevet at have stiklinger stående i vand en hel vinter før de var klar, men også at det kun tog en måneds tid.
Giv ikke op hvis der ikke rigtig sker noget. Så længe plantematerialet er friskt, så er der håb.
Skift vandet mindst tre gange om ugen, gerne dagligt. Ellers kan det godt blive en algesuppe. Ikke at stiklingen tager skade af det, men den har bedre af friskt vand.
Glasset skal ikke overdækkes og helst stå lyst ude af direkte sol.
En stikling er klar til at komme i jord når den har utallige rødder som er mindst fem cm lange.

Den første tid i en lille potte, må den ikke tørre ud, da den er lidt følsom. Den må helst heller ikke stå alt for koldt eller ekstremt varmt. Brug gerne så og priklejord, men det kommer sig ikke helt så nøje, bare der ikke er alt for meget gødning i. Når planten kommer i vækst og er omkring 30 cm høj, kan du begynde at tilføre lidt gødning og gradvist øge mængden.

Video: Hvordan man tager stikling af engletrompet

Videoen er uden lyd.

Alternativ metode til stiklingeformering


Stiklingeformering af engletrompet lykkes ifølge nogle dyrkere bedst, hvis man tager en halvt forveddet gren, stikker den i et løst materiale som f. eks sand eller løs såjord og derefter stiller stiklingen ved 20–25° C. Man kan med fordel brække bladene af sin stikling, inden man stikker den i jorden, men man kan også vælge, at lade den beholde de øverste blade, men så kan det være en fordel at dække både stikling og potte med et materiale, der holder på luftfugtigheden. Rødderne viser sig ofte efter 3–4 uger og når rodnettet har godt fat i stiklingepotten, så plantes den om i en større potte og på den måde har man lavet en ny plante.

Scroll to Top