Skadedyr og mistrivsel

Engletrompeter er meget udsat for skadedyr og er i det hele taget sarte planter, som kræver en del pasning for at blive rigtig flotte. Mistrivslen skyldes som regel at man giver for lidt vand og gødning, eller også er der tale om skadedyr eller sygdom.

Viser en engletrompet tegn på mistrivsel, er det godt at starte med insektsæben med det samme – også før man kan se angreb. Det er nemlig mest sandsynligt skadedyr, såfremt man har styr på gødning og vand.

Gødning og vand

Dels skal planten jo have meget vand, de kolde arter dog noget mindre, men stadig dagligt. En stor plante i fuldt flor kan godt kræve mere end 10 liter vand dagligt.

Varme engletrompeter er også meget grådige efter næringsstoffer. Gødning flere gange om ugen er krævet, for at få flotte blade og blomster. Bladene bliver gule, hvis der ikke tilføres nok gødning, især kvælstof (N). Den nemmeste måde at få nok kvælstof er ved en gang eller to om ugen, at give en hættefuld tredobbelt salmiakspiritus opløst i vand. Personligt bruger jeg bare den gødning der var billigst da jeg sidst købte ind, men du kan gå efter en NPK med høj N-tal, hvis du ønsker at gøre bedste for dine planter.

En lille advarsel, du kan godt give varme engletrompeter for meget gødning. Akut overgødning viser sig ved blade der peger direkte op mod himlen. Dette er som regel harmløst og retter sig i løbet af et døgnstid. Du kan dog for en sikkerheds skyld vande planten igennem uden underpotte og hvis det er særligt slemt, så skift jorden.

Skadedyr

Bladlus er en særlig plage, som vi skal orke at forholde os til, hvis vi ønsker at dyrke engletrompeter. Ved temperaturskift og ændringer i andre klimaforhold som fx efter en lang våd periode invaderes planterne nemt. Lusene sidder primært på bagsiden af bladene og især toppene med nye blade er meget udsat.

Insektsæbe

Måden at komme lus og andet kravl til livs er insektsæbe. Der er ingen grund til at bruge gift, bland blot flydende brun sæbe (uden tilsætningsstoffer fx den fra Coop), husholdningssprit og vand i forholdet ca 1:1:7.

Opskrift på insektsæbe

 • 1/2 dL Brun sæbe
 • 1/2 dL Husholdningssprit
 • 3 1/2 dL Vand

Denne mængde passer godt i en forstøverflaske fra de fleste byggemarkeder, eller en gammel rengøringsspray.

Kom blandingen i en forstøverflaske og sprøjt så hele planten så det driver fra den. Gentag proceduren hver tredje dag, ind til lusene er væk. Du kan med fordel skylle planten med vand inden du sprøjter, på den måde får du de fleste lus af og behandlingen går hurtigere.
Grunden til at man skal sprøjte hver tredje dag er, at man på den måde fanger de fleste nyudklækkede lus, inden de når at lægge æg.
Hvis din behandling med den hjemmelavede insektsæbe ikke virker, er det fordi du ikke har været grundig eller vedholdende nok.

Hvide fluer

En anden stor plage er hvide fluer også kaldet Mellus. De små hvide fluer behandles på samme måde som bladlus. Man ser dem især med det blotte øje, og de letter hvis man dasker lidt til planten. Deres larver er bitte små og sidder på bagsiden af bladene – det er dem der gør skaden. De suger ligesom så meget andet kryb saften ud af bladenene, så de tørrer ind og dør.

Spindemider i engletrompet

Den sværeste, men også meget almindelige plage er spindemider, hvis ødelæggelser ses langt tidligere end det er muligt at spotte deres spind. Det er meget tydeligt at der er tale om spindemider, når planten er spundet ind i et fint “edderkoppespind”, men inden da har man allerede oplevet fx brune plamager på bladene, saftløse blade der hænger lige ned (så man måske har troet den manglede vand). Spindemidernes angreb sætter planten tilbage i en grad, som hverken lus eller hvide fluer kan hamle op med. Spindemiderne er for de fleste ikke synlige med det blotte øje, men man kan med en lup se de bitte små dyr. Min erfaring er, at der skal væsentlig længere behandling med insektsæben til, for at få ram på spindemider, men behandlingen er altså den samme som for lus og hvide fluer.

Bænkebiddere

Bænkebiddere er slemme ved engletrompeter. De bor typisk under potten og forårsager store skader på bladene om natten. De spiser nemlig plantematerialet og efterlader bladene med massevis af huller. Det kan være lidt svært at se forskel på om det er snegle eller bænkebiddere der er synderen, så løft planten og se om der bor bænkebidere under den – eller i nærheden af planten.

Andre skadedyr i engletrompet

Nogle er plaget af små fluer, altså bananfluer. Her handler det som regel om, at jorden er rådden og skal skiftes.

De senere år er topskudsmider blevet tiltagende almindelige. Mange er endt med at smide deres planter ud, fordi de er meget svære at komme af med. Jeg kan desværre ikke give andet råd, end at overpøse planten med insektsæbe meget minutiøst på alle plantedele. Angrebet viser sig kun i topskud og kan være svære at adskille fra et tidligt angreb af spindemider.

Stængelbrand

Stængelbrand er en svampesygdom vi desværre ikke har et middel imod. Hvis din engletrompet angribes, bør du straks smide den ud til almindeligt affald (ikke haveaffald eller kompost). Stængelbrand smitter andre planter, og er den først kommet går den ikke væk igen.

Vejr og vind

Kulde

Du ved sikkert allerede, at engletrompeter skal ind når frosten kommer. Faktisk inden vi når ned under de 8 grader (nogle få arter kan klare lidt lavere temperaturer). Får planterne frost, kan de dog nogen gange godt overleve, så giv din frostskadede en chance ved at skære den helt ned og vent på rodskud i op til et år. Se ere om vinteropbevaring her. Opbevaring af Brugmansia om vinteren

Blæst

Blæst er hård ved blomsterne som bliver brune og skadede samt nemt blæser af. Bladene er lidt mere modstandsdygtige, men engletrompeter bør ikke stå udsat for vind. Det vil nemlig også gøre dem sartere for angreb med især spindemider.

Sol

Sol er godt, men direkte sol giver blade med solskoldninger. Det ses som tørre områder der bliver hvidlige.
Jo varmere det er, jo kortere tid holder blomsterne. Står planterne optimalt, kan man opleve at have de samme blomster i månedsvis, mens sommervarmen kan gøre det af med dem i løbet af få dage.

Gule blade

Til slut vil jeg gøre opmærksom på, at engletrompeters blade ofte skiftes. Det er derfor helt normalt at der dagligt ligger nedfaldne blade rundt om din plante. Inden bladene smides bliver de gule.

6 kommentarer til “Skadedyr og mistrivsel”

  1. Jeg har aldrig selv oplevet det, men kalkmangel kan føre til brune kanter på bladene og blade der krøller sammen. Selv vander jeg med regnvand de fleste gange, men ind i mellem skifter jeg til hanevand for at undgå kalkmangel.

  1. Nej umiddelbart ikke. Nogle kolde arters blade ser anderledes ud, men det er umiddelbart mest sandsynligt en form for mistrivsel.

 1. Hey jeg har købt en lille stikling i aldi, den er nu 1.5m høj og er flyttet ud i sommer solen…
  Men nogen larver spiser huller i den, trode de ville blive scopolamin-zombie-fiseret, men nej de trives og det ser værre og værre ud dag for dag.
  Hvad skal jeg dog gøre?

  1. Meld dig ind i facebookgruppen “Brugmansia Engletrompet” og læg nogle billeder, så kan gruppen se om det er noget vi har set før.
   Jeg kan ikke ud fra din beskrivelse afgøre hvad der er det rigtige at gøre-

Der er lukket for kommentarer.

Scroll to Top