Vækstfase – Hvordan ser man den?

I dette indlæg vil du lære om brugmansiaens vækstfase, hvordan den ser ud og hvad den bevirker.

Varme engletrompeter skal i vækstfase, en gang i deres liv. Hvis du frøsår nye planter, er det derfor helt sikkert, at de ikke vil blomstre før de har været i vækstfase. Har du købt eller modtaget en stikling uden vejledning, er sagen lidt mere uforudsigelig. Derom senere …

Lær at se om din engletrompet er i vækstfase

Det er meget let at se forskel på en brugmansia i vækstfase og en der ikke er det. Bladene bliver nemlig voldsomt store under vækstfasen. De store blade vil falde af når fasen overstås, og planten vil belønne dig med sin første fantastiske blomstring.

Nogle spørger om de skal skal pille bladene af, fordi de tror at planten spilder energi på dem. Det forholder sig dog lige omvendt. Engletrompeten danner de store blade, netop for at FÅ energi til vækstfasen.

Læg mærke til bladenes størrelse

Billederne er taget i dag og er fra samme plante. Jeg har nemlig en plante som både er i vækstfase og som var det for fire år siden. Forvirret?!?
Ja, for Brugmansia gennemgår jo normalt kun en vækstfase i deres liv.

vaekstfase Almindelig blad
(Læg mærke til min hånds bredde på disse to billeder)

Gammel plante i delvis vækstfase

Planten her er i virkeligheden fire år gammel og har for længst været i vækstfase – deraf de “små” blade. Men den har været opstammet alle årene, og jeg er ked af dens facon, selvom jeg er vild med den tykke stamme. Så jeg har besluttet at lade den vokse til en høj busk i stedet, hvilket har bevirket, at sideskuddene skal igennem vækstfase for at danne nye Yér, hvorefter planten også fra de nye grene kan blomstre.

Du vil kunne opleve det samme, hvis din plante laver rodskud. Disse vil så også skulle igennem en vækstfase.

En tommelfingerregel er altså, at grene der vokser frem under Y, skal igennem vækstfase selv. 
Egentlig ganske logisk, når man tænker over det. 

Skal du stiklingeformere så registrer vækstfasen!

Denne viden er rigtig god at huske på, når vi laver stiklinger. Tages stiklingen under Yét skal den nye plante altså igennem en vækstfase, mens den er klar til blomstring med det samme, såfremt stiklingen tages over Yét.

Husk at give besked til dem du giver eller sælger stiklinger til. Så ved de hvad de kan forvente. 

Ikke alle engletrompeter skal i vækstfase

Netop fordi din stikling kan være taget over Yét på moderplanten, er det ikke sikkert den skal igennem en vækstfase. Man vil derfor ofte opleve nogle pudsige små planter, som får blomster som er lige så lange som planten er høj. Det kan se sjovt ud, men varer kun kortvarigt, da nye varme engletrompeter meget hurtigt vokser til.

Hvorfor kommer engletrompeter i vækstfase?

Det er faktisk ikke til at svare på, men er et af naturens små vidundere. Man kan blot sige, at de varme typer engletrompet har denne egenskab, under deres tilblivelse.

Hvornår sætter varme engletrompeter deres første blomst?

Det er mest almindeligt, at engletrompeter som skal gennem vækstfase sætter deres allerførste blomst efter det første Y. Efter de næste to Yér sætter den oftest flere knopper på en gang, men den første blomst får man ofte lov at nyde, mens planten endnu er fyldt af de store blade.

Hvornår er vækstfasen færdig?

Det er lidt forskelligt hvor lang tid en vækstfase varer. Den kan vare fra uger og op til et par måneder.

Læg mærke til, at der kommer et lidt skævt blad, lige når vækstfasen slutter.

Hvordan skal jeg passe en engletrompet i vækstfase?

Det kan være både spændende og nervepirrende at gå og vente på en plante i vækstfase. De fleste nye engletrompetdyrkere, vil undre sig over den ekstreme bladvækst, og et meget almindeligt spørgsmål er, om der ikke skal fjernes nogle af de kæmpe blade. Men det skal du ikke gøre. Planten bruger kraften fra de store blade, til at skaffe den nødvendige næring.

Du må gerne give din plante en “hættefuld” salmiak opblandet i vand i vandkanden (5L) mens vækstfasen står på. Salmiak er nemlig fortrinlig gødning til engletrompet, som især benytter kvælstof til bladene. Salmiak er kvælstof og den billigste gødning vi kan benytte. Senere, når planten er i blomst, er det bedre at vente med at give salmiak til næste hvileperiode mellem blomstringerne. Men her vil den meget gerne have en hættefuld eller to om ugen.

Husk at potte om så rødderne har plads

Vær opmærksom på om roden kan være i sin potte. Jeg plejer at potte om flere gange under plantens vækst, men holder gerne en pause under vækstfasen. Det er for at give planten ro til at klare det den nu skal. Men er den kommet hurtigt i gang med fasen, giver jeg den gerne en for stor potte, så der er noget at fylde i imens.

Scroll to Top